Schriftelijke vragen: Inzet ambulances in Veenendaal onder de maat?

Door ambulancemedewerkers zijn zorgen geuit over de inzet van ambulances in Veenendaal. Sinds begin dit jaar (2018) staat er namelijk nog maar 1 ambulance 24/7 paraat in/nabij Veenendaal (Cuneraweg). Dit waren er voorheen 2.

Als deze ambulance (onder)weg is moet een andere uit Kesteren, Doorn of Ede komen. Aan de noordkant van Veenendaal is dat niet erg en kan de ambulance uit Ede er snel zijn, maar in de overige gebieden duurt het dus langer dan voorheen (zeker in de spits). Het is een streven van de ambulancedienst om er altijd binnen 15 minuten te zijn. Ambulancemedewerkers gaven al aan dat als er binnen 12 minuten niets gedaan wordt aan reanimatie dat de kans op leven eigenlijk al niet meer te redden is. Het is dus belangrijk dat er snel iemand ter plekke kan zijn.

We hebben contact opgenomen met RAVU (Regionale Ambulance Voorziening Utrecht) en hier vragen over gesteld. RAVU is verantwoordelijk voor de verspreiding van alle ambulances in de provincie Utrecht. Volgens RAVU is de keus om in Veenendaal nog maar 1 ambulance te laten staan een praktische overweging geweest. De reden is omdat er vanuit Veenendaal niet genoeg uitgeweken kan worden naar andere plaatsen. Vanuit Doorn kunnen ze naar meerdere rijden.

Als ProVeenendaal begrijpen we goed dat RAVU overwegingen maakt waarvan zij denken dat deze het beste is voor de ambulance dienst. Maar als ambulancemedewerkers zich zorgen maken dan zegt dat iets. Wij zijn dus net zo bezorgd en verbaasd dat er maar 1 ambulance klaar staat in/nabij Veenendaal op een gebied met meer dan 67.000 inwoners

ProVeenendaal heeft daarom de volgende vragen gesteld aan het college:

  1. Vindt het college het verantwoord dat er maar 1 ambulance staat?
  2. Hoe vaak komt het voor dat er meer dan 1 ambulance in Veenendaal moet zijn?
  3. Vanuit welke locaties moesten ambulances het meest komen aanrijden?
  4. Wat was de gemiddelde tijd dat men heeft moeten wachten op een ambulance? 
  5. Kan het college druk uitoefenen om ervoor te zorgen dat er minimaal 2 ambulances staan in Veenendaal?

 

Voor vragen kunt u terecht bij raadslid Said el Hassnaoui

 

 

 

Author: Ronald van der Weerd

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This

Share This

Share this post with your friends!

Share This

Share this post with your friends!