Fractieleden en leden van ProVeenendaal waren op bezoek bij de Zoutkamer. Ze werden ontvangen door Teus en Marian van Manen en Annie van de Pol.

De initiatiefnemers van de Zoutkamer zijn Teus en Marian van Manen. Teus had jaren geleden behoorlijk veel last van bronchitis. Zij zijn op zoek gegaan en kwamen uit bij Königssalz, een fabrikant van zoutvernevelingsapparatuur in Duitsland.

Marian en Teus zijn de Zoutkamer gestart in 2016.

Teus van Manen ( 87 jr.) heeft er veel baat bij gehad en nog. Teus vraagt zich af of hij er nog wel geweest zou zijn zonder Zoutkamer.

Zoutkamer Veenendaal beschikt over 2 ruimten voor de behandeling, een kleine en een grotere.  

Hoe werkt de Zoutkamer? In de zoutkamers wordt er via een fijne verneveling natuurzout ingeademd ter grootte van 1 micron (éénduizendste mm). Omdat dit natuurzout heel fijn is wordt het natuurzout probleemloos door de longen opgenomen. Deze zoutnevel activeert het zelfreinigend vermogen van de longen en luchtwegen. De zoutnevel werkt van binnenuit en zorgt er bijv. bij astma voor dat de luchtpijp niet langer verkrampt. Het natuurzout maakt het virus kapot. De helende werking van het natuurzout is al heel lang bekend.

Kompels die in de zoutmijnen werkten waren ondanks het zware, ondergrondse werk gezonde mensen. Zij werden zelden ziek. De micro klimatologische condities zorgden ervoor dat de lucht er uiterst puur is. Experts zijn er dan ook al jarenlang van overtuigd dat zouttherapie, of halotherapie, een gunstig effect kan hebben op de ademhaling.

De Zoutkamer heeft een helend effect o.a. op mensen met bronchitis, reuma (m.n. bij reumatoïde artritis), astma, covid, longontsteking, eczeem, en psoriasis.

Behandeling wordt niet meer vergoed door zorgverzekeraars. Dit is uiteraard zeer vervelend omdat mensen die het minder breed hebben een behandeling die hen meer/weer kwaliteit van leven geeft door hen niet betaald kan worden. Je bent er niet na bijv. 3x. Een effectieve behandeling kan soms enige maanden duren en soms is langer behandeling nodig.

De medische wereld staat verdeeld t.o.v. de behandeling via zoutkamers. Is dit angst voor concurrentie? Ervaart men dit als niet gewenste therapie? Er wordt ook gezegd dat het helende effect eerst als wetenschappelijk bewezen bekend moet zijn.

Een zoutkamerbehandeling verhoogt de kwaliteit van het leven en verlaagt de ziektekosten.

Een mooi bezoek waarvoor dank aan beide dames.