Veiligheid

Veiligheid is een zaak van inwoners en gemeente. Samen maken we Veenendaal veilig(er)

Veiligheidsgevoel

Gemeente en politie werken samen met de inwoners aan het vergroten van het veiligheidsgevoel.

Voorlichting

Er wordt goede en transparante voorlichting gegeven aan inwoners over het actuele veiligheidsbeeld en over wat hun bijdrage kan zijn aan veiligheidsbeleving.

Radicalisering

Er komt een plan om radicalisering en polarisatie tegen te gaan en (signalen) te herkennen.

Strengere controle

Op overtredingen als fietsen zonder goede verlichting, snelheidsovertredingen en parkeeroverlast, wordt structureel gehandhaafd.

Onze visie op veiligheid

De inwoners van Veenendaal moeten zich veilig voelen; dat is belangrijk voor ons welzijn en is de kern van een prettige samenleving. ProVeenendaal vindt dat inwoners zowel overdag als ’s avonds, samen (met de hond) of alleen, onbezorgd een rondje moeten kunnen maken. De gemeente moet niet alleen bijdragen aan veiligheid, maar ook regie voeren. Dit in samenwerking met de inwoners en instanties met een signaleringsfunctie, zoals woningbouwverenigingen, boa’s en vanzelfsprekend de politie. Een goede wisselwerking tussen inwoner en overheid versterkt deze samenwerking. ProVeenendaal wil dat inwoners zich gesteund voelen door de gemeente, politie en andere betrokken (hulpverlenings)instanties. Zo kan de overheid het vertrouwen van de burger hernieuwen en terugwinnen waar nodig. 

ProVeenendaal streeft ernaar dat iedereen oren en ogen open houdt voor signalen uit de omgeving. Betrokken wijk- en buurtbewoners kennen hun omgeving het best en signaleren verdachte situaties het snelst. ProVeenendaal streeft ook naar een samenleving waar inwoners niet alleen signaleren en melden, maar zelf ook verantwoordelijkheid nemen waar dat kan en mag. Signaleren en vervolgens alarmeren is echter een randvoorwaarde voor verbetering. ProVeenendaal verwacht niet van de Veenendaler dat er risico’s genomen worden. Door het versterken van de samenwerking tussen overheid en inwoner wordt niet alleen een gevoel van veiligheid gecreëerd, maar is die veiligheid realiteit.

ProVeenendaal wil dat de wijkagent weer echt beschikbaar is voor de wijk. De wijkagent wordt nu te veel ingezet bij het oplossen van het capaciteitsprobleem bij de politie, wat ten koste gaat van de informatiepositie. ProVeenendaal wil meer zichtbare handhaving op straat door uitbreiding van de bevoegdheden van de boa’s, die tevens beter bereikbaar moeten zijn voor de inwoners.

De afgelopen jaren heeft de gemeente in samenwerking met o.a. de politie sterk ingezet op acties rond (hard)drugs, hennepkwekerijen en lachgas. Gemeente en politie moeten wat ProVeenendaal betreft inspanningen blijven leveren om dit de kop in te drukken.

Veenendaal moet goed bereikbaar zijn, waarbij de naam ‘veilige, fietsstad’ gewaarborgd moet blijven. Auto’s en openbaar vervoer gaan zogezegd hand in hand met fietser en voetganger. ProVeenendaal zal aandacht blijven vragen voor verkeersveiligheid en verkeersonveilige situaties en doorstromingsproblemen. Tevens zijn wij voor de inzet van roodlichtcamera’s, omdat het negeren van rood licht leidt tot gevaarlijke situaties en steeds meer (bijna-)aanrijdingen. En het spreekt vanzelf dat goede straatverlichting bijdraagt tot veiligheid in stad, buurt en wijk!

Naast (verkeers)veiligheid in stad, buurt en straat, moet er streng beleid gevoerd worden op het tegengaan van cybercrime. Cybercriminaliteit is een sterk groeiende vorm van criminaliteit, die buitengewoon lastig te voorkomen is. ProVeenendaal verwacht van gemeente en politie een actieve houding m.b.t. het opsporen en aanhouden van daders. Ook het verstrekken van informatie aan de inwoners is van groot belang. De gemeente heeft hierin een voorbeeldfunctie. Andersom mag van de inwoners van Veenendaal verwacht worden dat zij zich goed laten informeren over de digitale vormen van criminaliteit.

  • Gemeente en politie werken samen met de inwoners aan het vergroten van het veiligheidsgevoel, onder meer door het behouden en verbreden van buurtpreventie en WhatsApp-groepen.

  • Er wordt goede en transparante voorlichting gegeven aan inwoners over het actuele veiligheidsbeeld en over wat hun bijdrage kan zijn aan veiligheidsbeleving.

  • De wijkagent is weer meer zichtbaar in de wijk. Het streven is dat de wijkagent maximaal beschikbaar is voor de wijk. Hiervoor moet o.a. bureaucratie bij de politie (landelijk) worden beperkt.

  • De kweek en handel in (hard)drugs en lachgas moet de kop in worden gedrukt. Ondermijning via o.a. hennepkwekerijen wordt blijvend stevig aangepakt.

  • Er komt een plan om radicalisering en polarisatie tegen te gaan en (signalen) te herkennen.

  • Er is meer zichtbare handhaving op straat, de hele week. De bevoegdheden van de boa’s worden uitgebreid en de boa’s zijn meer bereikbaar, ook in het weekend. Dit kan eventueel opgepakt worden met de omringende gemeenten.

  • Verkeersveiligheid verdient blijvende aandacht. Dit kan door snelheid remmende maatregelen, bike-scouts, meer 30 km zones in woonwijken, roodlicht-camera’s en overzichtelijke(re) kruispunten en rotondes.

  • Er wordt een plan van aanpak opgesteld voor het tegengaan en aanpakken van de scooteroverlast in met name het centrum en de overlast van pakketdiensten in de wijk.

  • Op overtredingen als fietsen zonder goede verlichting, snelheidsovertredingen en parkeeroverlast, ook op bedrijventerreinen, wordt structureel gehandhaafd.